Închide

Ce vrei să cauți?

Ce fac roboții în bucătăriile restaurantelor de lux

restaurante cu stele michelin

Colierul din imagine este perfect comestibil. Îl găsim în meniul restaurantului Disfrutar din Barcelona, care a adunat trei stele Michelin. Perlele sunt create din sucul fructului asiatic litchi (apare uneori și în supermarketurile noastre) prin tehnica culinară numită sferificare.
Pentru chefii cu experiență, sferificarea (m-am documentat pe net) nu are secrete, doar că cere mult timp și tehnică precisă. Presupune mixarea unui lichid (în cazul nostru, sucul de litchi) cu alginat de sodiu și la final o baie de calciu. Rezultatul sunt niște mici sfere semisolide – „perlele” din fotografie.
Cum restaurantul Disfrutar are în meniu trei feluri bazate de sferificare, patru bucătari petrec trei ore în fiecare zi pentru a le prepara – de unde prețul semnificativ al unei porții.
De acum, la restaurantul barcelonez, preparatele sferificate vor fi livrate de un robot, de mărimea unui cuptor cu microunde, care lucrează rapid – aparatul „ouă” sfere perfecte, de diferite dimensiuni, în câteva secunde – și fără greș. Bucătarii ocupați înainte cu sferificarea pot folosi orele eliberate pentru alte feluri experimentale.
Oare într-o bună zi restaurantele vor fi formate dintr-un singur chef care va elabora rețete pe care o echipă de roboți le va executa? – întreabă retoric MAD Digest.

Articole populare Ultima luna

Adaugă comentariu